Kerstdessert: Sabayon van kriek

Ingrediënten (4 pers.)

 

  • een bak vanilleijs

Voor de kriekensaus:

  • 200 gr krieken (ingemaakt of in het seizoen verse zoete kersen)
  • 8 eetlepels bruine rum
  • 4 eetlepels suiker

Voor de Sabayon:

  • 25cl oude kriek (wij nemen Girardin)
  • 4 eierdooiers
  • 50 gr suiker

Bereiding

 

Maak eerst de saus. Doe de ontpelde kersen in een pan voeg de rum en suiker toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Houd de saus warm.

 

Voor de Sabayon doe je suiker, bier en eigeel in een pan. Klop het koude mengsel op met een garde. Zet de pan op heel laag vuur (of au bain marie) en klop ononderbroken tot de garde zijn sporen in het schuim achterlaat. Let op dat het niet aan de kook raakt!

 

Schep het ijs in een kommetje of glas. Lepel er wat kriekensaus over en top af met een royale schep sabayon.

 

 

Serveertips

 

Kruimel er wat chocolate chip of zandkoekjes overheen voor een lekkere crunch. Ovengeroosterde walnoten zijn ook een goede optie.

 

Je serveert er natuurlijk een flink glas Oude Kriek bij.