Varkenshaas in kriekensaus

Ingrediënten (4 pers.)

 

  • 2 varkenshaasjes van je favoriete slager
  • 350 gr kersen, bij voorkeur verse.  Buiten het seisoen kun je uitwijken naar kersen op siroop
  • 250 ml (oude) kriek
  • een sjalotje
  • klontje boter
  • 3 el bloem
  • paar takjes verse tijm
  • peper en zout

Bereiding

 

Ontpit de kersen of laat uitlekken en vang het siroop op. Snipper de sjalot.  Smelt een flinke klont boter en fruit de sjalot 3 min. Voeg bloem toe en laat al roerend in 5 min. op laag vuur garen.
Voeg al roerend de tijm, het bier, de helft van de kersen en evt. wat kersensiroop toe aan de roux. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot gewenste dikte.

 

Bestrooi ondertussen de varkenshaas met peper en zout. Bak het vlees in boter op hoog vuur in 2 min. rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de varkenshaas in 10 min. rosé. Keer regelmatig. Laat daarna 5 min. rusten in aluminiumfolie.

 

Vis de tijmtakjes uit de saus. Voeg de rest van de kersen toe en breng op smaak met peper en zout. Naar smaak kun je er nog een klontje boter in laten smelten. Snijd de varkenshaas in plakken en schep de saus erover.

Serveertips

 

Heerlijk met ovengeroosterde pompoen en een gebakken paddestoelen melange.

 

Je serveert er natuurlijk een goed glas Oude Kriek bij die je ook in de saus gebruikt hebt.